2019-10-04

Muntligt prov v.41

Dags för det muntliga provet! Ni ska sitta i små grupper och berätta för och ställa frågor till varandra. Du behöver kunna: 

·        Berätta om dig själv och andra
·        Samtala om en dag och fritiden  
·        Beskriva en persons utseende, kläder och egenskaper

Du hittar stödmaterial i den vanliga fliken.


2019-09-27

Mi ropa preferida

Vi fortsätter vårt arbete med beskrivning av personer och läxan till fredagen är en lista med olika klädesplagg. Den digitala övningen på glosor.eu heter Mi ropa preferida och finns tillgänglig i gruppen Sp8. Kom ihåg att verbet som vi använder är llevar (ha på sig) så det är viktigt att du kan böja det korrekt. ¡Nos vemos el martes!



2019-09-20

Un chico ideal

Vi har just börjat med kapitel 3 där vi kommer att arbeta med beskrivning av en persons utseende, kläder och egenskaper. Vi ska repetera böjning av adjektiv, bestämd och obestämd artiklar samt användning av verb ser och tener i beskrivningen. Läxan finns i fliken La tarea de la semana och en digital övning som heter Adjektiv utseende finns på glosor.eu i gruppen Sp8. ¡Nos vemos el martes!




2019-09-13

Un dia muy bueno

Nu arbetar vi med kapitel 3 där du ska repetera att berätta om en dag. Du måste kunna bl.a. veckodagar, tidsuttryck, frekvensord och klockan. Vi fortsätter arbeta med verb i presens så du har chans att fortsätta öva och bli bättre på att böja verb. Läxan finns på plats, stöd material för att plugga inför läxan hittar du i fliken Information och stödmaterial. Det finns en digital övning på glosor.eu  för träning av tal 1 - 100, det är tillgänglig för gruppen Sp8. ¡Nos vemos el martes!


2019-08-23

Bienvenidos al curso de español

Nu börjar ett nytt läsår och du kommer att fortsätta med dina studier i spanska. Vi kommer att repetera en hel del men du kommer också att lära dig många nya saker. På bloggen hittar du läxorna, information om kursen och dokument som kan hjälpa dig att plugga och repetera.På bloggen kommer jag att skriva mest på svenska så att dina föräldrar kan också komma åt informationen men i klassrummet kommer vi alla a prata spanska så mycket vi kan!

Första läxan finns redan på plats i den vanliga fliken. Den digitala övningen på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 1 och finns tillgänglig i gruppen ¡Nos vemos el martes!


2019-05-27

Blandade meningar

Inför det skriftliga provet har jag lagt nu listan av de meningar som vi jobbade i klassrummet med respektive översättning till spanska i fliken Information och stödmaterial. Tänk på hur översättningen går till, vilka grammatiska regler följer man, i vilken ordning kommer orden, om ordningen är lika eller annorlunda än på svenska och om du behöver repetera glosorna.

2019-05-10

¿Dónde está la iglesia?

Vi har fortsätt arbeta med lägesprepositioner. Du har tränat på att beskriva var olika saker ligger. När det gäller att beskriva en stad har du tränat på att beskriva var byggnader/platser ligger. Vi började också arbeta med vägbeskrivning. Nästa vecka är de flesta elever i gruppen på PRAO, vi som är kvar fortsätter arbeta med kap 15 och 16. Läxan hittar i den vanliga fliken. ¡Hasta el lunes!





2019-05-03

¿Dónde vives?

Vi fortsätter arbeta med kapitel 11 där du tränar på att beskriva vad som finns där du bor. Vi arbetar också med lägesprepositioner (bredvid, på, till höger, mm) för att beskriva var saker ligger. Läxan till nästa vecka är att kunna namn på olika byggnader och platser (bibliotek, park, gata, mm). Den digitala övningen på glosor.eu heter Byggnader och platser och är tillgänglig i gruppen Sp8. ¡Buen fin de semana!


2019-04-26

En la ciudad

Vecka 17 har varit en mycket kort vecka där vi hade bara en lektion i onsdags. Först repeterade vi perfekt form för att inte glömma bort det. Sedan började vi med kapitel 11 där du ska lära dig att berätta vad det finns i staden där du bor. Vi gick igenom olika byggnader/platser och lägesprepositioner - som till vänster, ovanpå, vid sidan om, mm. - som ska hjälpa dig att beskriva hur staden ser ut. Det är precis en lista med lägesprepositioner som är läxa till nästa vecka. Den digitala övningen på glosor.eu heter Lägesprepositioner och är tillgänglig i gruppen Sp8. När du promenerar i stan tänk på hur du skulle kunna beskriva det! ¡Nos vemos el lunes!


2019-04-12

La Pascua

Den här veckan har vi fortsatt arbeta med kapitel 10 och verb i perfekt form. I måndags tränade vi på att prata och gjorde hörövningen för kapitel. Det är viktigt att du försöker prata spanska även om du gör några fel! I tisdags repeterade vi perfekt genom att parvis översätta meningar till spanska på Miniwhitebord. Vad saknade du när du skulle översätta? Behöver du träna mer på hur man böjer verb i perfekt? Är det ord som du inte kunde? Tänk på vad du behöver träna mer! I torsdags var det dags att öva på att skriva en text, uppgiften var att skriva vad du hade gjort under veckan. Jag kommer att kolla på texterna och du får feedback om det som var bra och det du behöver förbättra efter påsklovet.
Ingen läxa till v. 17 eftersom vi kommer att börja ett nytt kapitel. ¡Felices Pascuas!





2019-04-08

¿Qué has hecho el fin de semana?

Vi har fortsatt arbeta med verb i perfekt. Nu kan du berätta vad du gör, vad du ska göra och vad du har gjort. Vi kommer också att öva på att ställa och svara på frågor i alla verbtempus. Vi kommer att göra läxförhöret som vi missade i torsdags nu på onsdag (ordlista kap 10). Det finns dock redan läxan till torsdagen i den vanliga fliken. Stödmaterial inför läxan hittar du i fliken Information och stödmaterial. ¿Has comprendido?


2019-03-29

Miguel visita Chile

Vi arbetar med kapitel 9 där du lär dig att berätta i dåtid, alltså berätta det som du har redan gjort. I dåtid använder man verb i perfekt form och det är det som vi håller på att träna! I fliken Information och stödmaterial hittar du en sammanfattning om hur man skriver verb i perfekt på spanska. Läxan finns som vanligt i fliken La tarea de la semana som den här veckan handlar om en ordlista från kapitel 10. Den digitala övning till läxan på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 10.  ¡Nos vemos el lunes!



2019-03-09

Prov!

Vecka 11 är det dags för prov. På måndag gör vi hör- och läsförståelsen och på onsdag det skriftliga provet. Vi har framförallt arbetat med adjektiv komparation men det kan förekomma något som vi har arbetat med tidigare. Jag har lagt material här på bloggen och på V klass. Du kan också träna med hjälp av bokens hemsida www.gracias.nu. Där kan du träna bl.a. ditt ordförråd, din hörförståelse och hur du bygger upp meningar. Ingen läxa den här veckan, plugga till proven i stället!


2019-03-01

Muntliga prov v.10

På onsdag och torsdag kör vi muntliga prov. Provet ska göras i smågrupper där du ska presentera en person och jämföra den med de andra personer som ska presenteras i din grupp. Presentationen av personen ska innehålla personuppgifter (namn, ålder, födelsedagsdatum, mm) samt beskrivning av utseende och kläder. Du hittar material för att plugga i fliken Information och stödmaterial. Ingen läxa för v. 10, plugga till provet i stället!


2019-02-08

Konsten att skriva

I veckan har vi tränat på att skriva texter på spanska. Det är viktigt att stava och skriva grammatiskt korrekt. Jag har också visat hur man binder ihop meningar med hjälp av bindeord för att skapa ett bättre sammanhang och följa en rödtråd. Vi har också tränat på att använda korrekt orden muy och mucho.  I fliken Information och stödmaterial hittar du presentationen som jag visade i klassrummet. Nästa vecka är sportlov som vi träffas nästa gång på måndag den 18 februari. Läxan till v.8 finns redan i den vanliga fliken. Ha det så kul på sportlovet!


2019-02-01

Los verbos con diptongo

Arbetet med kapitel 8 pågår! Vi fortsätter arbeta med adjektiv komparation, med frågeord och med diftongerade verb. Läxan till torsdagen finns i den vanliga fliken, den digitala övningen på glosor.eu heter Djurlista 3 och finns tillgänglig i gruppen Sp8. ¡Nos vemos el lunes!


2019-01-25

La liebre y la tortuga

Vi har arbetat en del med adjektiv komparation, alltså vi har jämfört personer och saker. Nu har vi börjat med kapitel 8 där vi fortsätter träna på adjektiv komparation men du kommer också att jobba med diftongerade verb. Dessutom lär du dig namn för några djur. Läxan är på den vanliga fliken, den digitala övningen på glosor.eu heter Lista de adjetivos 2 och finns tillgänglig i gruppen Sp8.



2019-01-18

El español es la asignatura más divertida

Vi fortsätter arbeta med adjektiv komparation (jämförelse). Det är viktigt att kunna flera adjektiv för att kunna jämföra saker, platser och personer. Vi har också arbetat med frågeord och övar på att använda dem på ett lämplig sätt. Läxan till torsdagen finns i den vanliga fliken, de digitala övningarna på glosor.eu heter Frågeord  och Geografiord och finns i gruppen Sp8. ¡Nos vemos el lunes!


2019-01-11

¡Bienvenidos al semestre de primavera!

Vi har börjat med kapitel 7 som handlar om adjektiv komparation, du kommer alltså att lära dig att jämföra saker och personer med hjälp av adjektiv. I fliken Information och stödmaterial hittar du Pp presentationen om adjektiv komparation som jag visade i klassrummet. Läxan till onsdagen finns i den vanliga fliken. Den digitala övningen på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 7 och finns tillgänglig för gruppen Sp8.  Användarnamnet på glosor.eu är AlmaGu och inget lösenord behövs. ¡Nos vemos el lunes!