2018-11-23

Dags för prov!

Som vanligt kommer du att visa din förmåga att läsa, höra, skriva och prata. Vi börjar med det skriftliga provet nu på fredag och fortsätter nästa tisdag med läs- och hörförståelse. Vi kör muntligt under veckan 50. Vi har arbetat framförallt med kapitel 4 Un trabajo perfecto, kapitel 5 Algo de comer y beber och kap 6 Me duele la rodilla men det kan alltid förekomma saker som vi har tidigare arbetat med. Du behöver kunna:  
  •         väderuttryck
  •         använda olika verb i presens
  •         berätta vad du ska göra (futurum)
  •         berätta vad du måste göra (tener que)
  •         berätta vad du brukar göra (soler)
  •        ”matord”
  •         handla mat, drick, mm (uttrycker och fraser)
  •         räkneord 1-10000
  •         kroppsdelar
  •         uttryck under besök till läkare
  •         verb estar - att må
  •         verb me duele/me duelen
Du hittar stödmaterial under fliken Information och stödmaterial. Du kan också öva med hjälp av bokens hemsida www.gracias.nu

2018-11-18

¿Puedes contar hasta 10 000?

Vi fortsätter arbeta med matord och räkneord i kapitel 5. Du har också lärt dig att berätta det du brukar göra. Läxan till torsdagen hittar du på den vanliga fliken. ¡Nos vemos el lunes!





2018-11-13

Algo de comer y beber

Nu har vi börjat arbeta med kapitel 5 där du kommer att lära dig några "matord", att handla mat i en kiosk och att räkna till 10 000. Vi behöver fortsätta arbeta med futurum, måste och väderuttryck som fortfarande inte sitter fast hos några. Presentation med räkneord till 10 000 finns i fliken Information och stödmaterial och läxan finns som vanligt i fliken La tarea de la semana. Den digitala övning för läxan på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 5 och är tillgänglig för gruppen Sp8. 

2018-10-26

Un trabajo perfecto

Vi har börjat med kapitel 4 där du har lärt dig att prata om det du ska göra och det du måste göra. Det är viktigt då att kunna böja  verben ir och tener. Läxan är på plats, det handlar om väderuttryck. Nästa vecka är höstlov så vi träffas igen v.45!



2018-09-28

Mi ropa preferida

Vi fortsätter vårt arbete med beskrivning av personer och läxan till torsdagen är en lista med olika klädesplagg. Den digitala övningen på glosor.eu heter Mi ropa preferida och finns tillgänglig i gruppen Sp8.
OBS! Provtiden närmar sig och du kan redan nu hitta stödmaterial i fliken Information och stödmaterial.


2018-09-21

Un chico ideal

Vi har just börjat med kapitel 3 där vi kommer att arbeta med beskrivning av en persons utseende, kläder och egenskaper. Vi ska repetera böjning av adjektiv, bestämd och obestämd artiklar samt användning av verb ser och tener i beskrivningen. Du har fått en läxan tills på onsdag eftersom torsdagen är studiedag. Läxan finns i fliken La tarea de la semana och en digital övning som heter Adjetivos 1 finns på glosor.eu i gruppen Sp8.


2018-09-14

Un dia muy bueno

Nu arbetar vi med kapitel 3 där du ska repetera att berätta om en dag. Du måste kunna bl.a. veckodagar, tidsuttryck, frekvensord och klockan. Vi fortsätter arbeta med verb i presens så du har chans att fortsätta öva och bli bättre på att böja verb. Läxan finns på plats, stöd material för att plugga inför läxan hittar du i fliken Information och stödmaterial. Det finnns en digital övning på glosor.eu  för träning av tal 1 - 100, det är tillgänglig för gruppen Sp8. ¡Nos vemos el lunes!


2018-09-06

Yo hablo, tu hablas, el habla

Vi har fortsatt arbeta med kapitel 1 och repetera hur man böjer verb i presens (nutid) på spanska. Vi har också arbetat lite med turistfraser. Nästa vecka börjar vi med kapitel 2. Läxan till torsdagen är som vanligt i fliken La tarea de la semana. ¡Nos vemos el lunes!


2018-08-31

Verb i presens

Vi har gått igenom reglerna för att kunna böja verb i presens. I fliken Information och stödmaterial hittar du en sammanfattning av det som jag visade på tavlan. Tänk på att det finns verb som inte följer reglerna och dessa behöver du lära dig utantill! I fliken La tarea de la semana hittar du läxan, den digitala övning på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 2 och finns tillgänglig i gruppen Sp8. ¡Nos vemos el lunes!


2018-08-24

Bienvenidos a Gracias

Vi har börjat med kapitel 1 där vi fortsätter arbeta med verb i presens. Vi har också repeterat turistfraserna och räkneord från 0 till 100. Och vi har spelat bingo! Läxan till torsdag finns i fliken La tarea de la semana. glosor.eu hittar du en digital övning till läxan som heter Ordlista Gracias 8 kap 1, det finns tillgänglig i gruppen Sp8. På glosor.eu använder du AlmaGu som användarnamn, inget lösenord krävs!

¡Buen fin de semana, nos vemos el miercoles!


2018-08-22

Bienvenidos al curso de español

Nu börjar ett nytt läsår och du kommer att fortsätta med dina studier i spanska. Vi kommer att repetera en hel del men du kommer också att lära dig många nya saker. På bloggen hittar du läxorna, information om kursen och dokument som kan hjälpa dig att plugga och repetera.

På bloggen kommer jag att skriva mest på svenska så att dina föräldrar kan också komma åt informationen. Men i klassrummet kommer vi alla a prata spanska så mycket vi kan!


2018-02-04

Los verbos con diptongo

Arbetet med kapitel 8 pågår! Vi fortsätter arbeta med adjektiv komparation, med frågeord och med diftongerade verb. Läxan till fredagen finns i den vanliga fliken, den digitala övningen på glosor.eu heter Djurlista del 2 och finns tillgänglig i gruppen Sp8.


2018-01-31

La liebre y la tortuga

Vi har arbetat en del med adjektiv komparation, alltså vi har jämfört personer och saker. Nu har vi börjat med kapitel 8 där vi fortsätter träna på adjektiv komparation men du kommer också att jobba med diftongerade verb. Dessutom lär du dig namn för några djur. Läxan är på den vanliga fliken, den digitala övningen på glosor.eu heter Djurlista del 1 och finns tillgänglig i gruppen Sp8.


2018-01-22

El español es la asignatura más divertida

Vi fortsätter arbeta med adjektiv komparation (jämförelse). Det är viktigt att kunna flera adjektiv för att kunna jämföra saker, platser och personer. Vi har också arbetat med frågeord och övar på att använda dem på ett lämplig sätt. Läxan till fredagen finns i den vanliga fliken, den digitala övningen på glosor.eu heter Frågeord och finns i gruppen Sp8.


2018-01-12

¡Bienvenidos al semestre de primavera!

Vi har börjat med kapitel 7 som handlar om adjektiv komparation, du kommer alltså att lära dig att jämföra saker och personer med hjälp av adjektiv. I fliken Information och stödmaterial hittar du Pp presentationen om adjektiv komparation som jag visade i klassrummet. Läxan till fredagen finns i den vanliga fliken. Den digitala övningen på glosor.eu heter Adjetivos 2 och finns tillgänglig för gruppen Sp8.  Kom ihåg att vi inte har lektion tisdag och onsdag pga utvecklingssamtalen. ¡Nos vemos el viernes!