2017-11-26

Dags för prov igen!

Som vanligt kommer du att visa din förmåga att läsa, höra, skriva och prata. Vi börjar med det skriftliga provet nu på fredag och fortsätter nästa tisdag med läs- och hörförståelse. Vi kör muntligt under veckan 50. Vi har arbetat framförallt med kapitel 4 Un trabajo perfecto, kapitel 5 Algo de comer y beber och kap 6 Me duele la rodilla men det kan alltid förekomma saker som vi har tidigare arbetat med. Du behöver kunna:  
  •         väderuttryck
  •         använda olika verb i presens
  •         berätta vad du ska göra (futurum)
  •         berätta vad du måste göra (tener que)
  •         berätta vad du brukar göra (soler)
  •        ”matord”
  •         handla mat, drick, mm (uttrycker och fraser)
  •         räkneord 1-10000
  •         kroppsdelar
  •         uttryck under besök till läkare
  •         verb estar - att må
  •         verb me duele/me duelen
Du hittar stödmaterial under fliken Information och stödmaterial. På tisdag blir det inget lektion eftersom det är studiedag. ¡Vi ses då på onsdag!

2017-11-19

Algo de comer y beber

Vi har arbetat med "matord" och räkneord till 10 000 i kapitel 5. Du har också lärt dig att berätta det du brukar göra. På tisdag börjar vi med kap 6 och sedan fortsätter vi med samma kapitel tills det är dags för prov. Läxan till fredagen hittar du på den vanliga fliken, den digitala övningen på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 6 ¡Nos vemos el martes!


2017-10-31

El dia de los muertos

De dödas dag (Día de muertos/Día de los muertos/Días de muertos/Días de los muertos) är en stor och viktig religiös högtid i Mexiko som sammanfaller med Allhelgonahelgen (Todos santos). Stora offerbord installeras i museer, konstgallerier, på torg och i andra offentliga sammanhang, där det bästa och färgstarkaste av det mexikanska konsthantverket med skelettfigurer och kranier av socker eller papier-maché visas upp. Tron att de döda kommer tillbaka denna helg och besöker sina anförvanter på kyrkogårdarna och runt hemmens offeraltare (ofrendas) är mycket stark. De kommer för att ta del av den mat och dryck de behöver och saknar från jordelivet, och för att se sina levande anhöriga igen.


2017-10-09

Vad kommer på provet?

Dags för prov! Du behöver kunna: 

·        Berätta om dig själv och andra
·        Turistfraser
·        Använda verb i presens
·        Räkneord 1-100
·        Samtala om en dag och fritiden
·        Använda tener i presens    
·        Veckodagarna och klockan  
·        Beskriva en persons utseende, kläder och egenskaper
·        Använda bestämda och obestämda artiklar

Tänk på att du ska också kunna visa saker som du har lärt dig förut! Material för att plugga hittar du i fliken Information och stödmaterial.


2017-10-01

Mi chico ideal

Vi har arbetat med kapitel 3 där vi har tränat på beskrivning av en persons utseende, kläder och egenskaper. Vi har repeterar böjning av adjektiv, bestämd och obestämd artiklar samt användning av verb ser och tener i beskrivningen. Läxan finns i fliken La tarea de la semana och en digital övning som heter Mi ropa preferida och finns tillgänglig i gruppen Sp8.

OBS! Provtiden närmar sig och du kan redan nu hitta stödmaterial i fliken Information och stödmaterial.


2017-09-17

Un dia común y mi tiempo libre

Vi fortsätter arbeta med kapitel 2. Du har tränat på att berätta om en dag och om din fritid. Vi har repeterat klockan, veckodagarna, frekvensord (såsom aldrig, ofta och aldrig) och har övat på att böja verb i presens. Läxan är på plats, denna gång handlar om att lära sig/repetera olika fritidsaktiviteter. Det finns en digital övning på glosor.eu som heter Fritidsaktiviteter och är tillgänglig i gruppen Sp8. Kom ihåg att vi har inte lektion på tisdag och onsdag eftersom vi har bokat tre dagar till utvecklingssamtalen. Du har dock arbete att göra hemma:

  • Läs och lyssna på texterna i kapitel 3 i textboken (s. 10, 11 och 13, du kan lyssna på bokens hemsida www.gracias.nu). Vad handlar kapitel 3 om? Vad ska du träna på?
  • Arbeta med övningsboken: s. 22 öv 1; s.24 öv 4 och 5A; s. 25 öv 6A och B; s. 26 öv 7A och B; s. 27 öv 9 och 10.
¡Nos vemos el viernes!

                                     

2017-09-10

El dia de Carlos

Vi fortsätter arbeta med kapitel 2 där du tränar på att berätta om en vanlig dag. Vi har repeterat räkneorden till 100, klockan och veckodagarna, Vi har också övat på att böja verb i presens. Läxan till fredag handlar om klockan och räkneord, du hittar materialet i den vanliga fliken. ¡Nos vemos el martes!


2017-09-01

Un día muy bueno

Nu har vi arbetat färdigt med kapitel 1 där vi övade att presentera oss och ställa frågor till en kompis för att veta mer om honom/henne. Vi tränade också att berätta om en kompis i 3e person och vi har repeterat turistfraserna. Vi har börjat med kapitel 2 där vi kommer att repetera/träna på att berätta om en dag på skolan. Läxan är på plats och en digitalövning finns på glosor.eu som heter Ordlista Gracias 8 kap 2 (i Sp8 gruppen). Nos vemos el martes!


2017-08-25

Bienvenidos a Gracias

Nu har vi börjat med spanska igen! Du övar på att berätta om dig själv och andra, vi har bland annat fika tillsammans! Den grammatiska moment som hjälper dig att berätta är verb i presens. Vi har också repeterat turistfraser. Läxan är redan på plats i fliken La tarea de la semana och det finns en digital övning på glosor.eu som heter Ordlista Gracias 8 kap 1 och är tillgänglig i gruppen Sp8. ¡Feliz fin de semana y nos vemos el martes!


2017-08-22

Bienvenidos al curso de español

Nu börjar ett nytt läsår och du kommer att fortsätta med dina studier i spanska. Vi kommer att repetera en hel del men du kommer också att lära dig många nya saker. Du vet nu att på bloggen hittar du läxorna, information om kursen och dokument som kan hjälpa dig att plugga och repetera.

På bloggen kommer jag att skriva mest på svenska så att dina föräldrar kan också komma åt informationen. Men i klassrummet kommer vi alla a prata spanska så mycket vi kan!


2017-05-14

Las pruebas finales

Nu på tisdag börjar vi med vår andra provperioden. Det handlar framförallt om det som vi har arbetat med på kapitlen 9 till 11 men tänk på att du också ska kunna använda det som du har lärt dig tidigare. På tisdag kör vi hör- och läsförståelse, på onsdag och fredag genomför vi de muntliga proven. I fliken Information och stödmaterial hittar du material för att plugga. Glöm inte att du kan använda bokens hemsida gracias.nu för att träna på meningsbyggnad, ordförråd och hörförståelsen. Om du siktar på högt betyg glöm inte att arbeta med Más textos (kap 9-11). Vi ses på tisdag!


2017-04-21

¿Qué has hecho el fin de semana?

Vi har fortsatt arbeta med verb i perfekt. Nu kan du berätta vad du gör, vad du ska göra och vad du har gjort. Vi kommer också att öva på att ställa och svara på frågor i alla verb tempus. Läxan till torsdagen är i den vanliga fliken. Den digitala övning på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 11 och är tillgänglig för gruppen Sp8. ¿Has comprendido?


2017-03-17

Miguel visita Chile

Vi har börjat arbeta med kapitel 9 där du ska lära dig att berätta i dåtid, alltså berätta det som du har redan gjort. I dåtid använder man verb i perfekt form och det är det som vi håller på att träna! I fliken Information och stödmaterial hittar du en sammanfattning om hur man skriver verb i perfekt på spanska. Läxan finns som vanligt i fliken La tarea de la semana som den här veckan handlar om en ordlista från kapitel 9. Den digitala övning till läxan på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 9.  ¡Nos vemos el martes!


2017-02-07

El español es la asignatura más divertida

Vi fortsätter arbeta med adjektiv komparation (jämförelse). Det är viktigt att kunna flera adjektiv för att kunna jämföra saker, platser och personer. Vi har också arbetat med frågeord och övar på att använda dem på ett lämplig sätt. Läxan till fredagen finns i den vanliga fliken, den digitala övningen på glosor.eu heter Frågeord och finns i gruppen Sp8. Hoppas du hade kul på friluftsdagen!


2017-01-29

El más fuerte

Vi har börjat med kapitel 7 som handlar om adjektiv komparation, du kommer alltså att lära dig att jämföra saker och personer med hjälp av adjektiv. I fliken Information och stödmaterial hittar du Pp presentationen om adjektiv komparation som jag visade i klassrummet. Läxan till fredagen finns i den vanliga fliken. Den digitala övningen på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 7 och finns tillgänglig för gruppen Sp8


2017-01-20

Me duele la rodilla

Vi fortsätter med kapitel 6 där vi övar kroppsdelar och verb av sorten me duele/me gusta/me encanta. Vi har arbetat med ord och uttryck som man använder när man besöker en läkare. Vi har också fyllt i en formulär med personliga uppgifter. Läxan finns på plats och en digitalövning finns som vanligt på glosor.eu, den heter Ordlista Gracias 8 kap 6. ¡Buen fin de semana!


2017-01-13

Bienvenidos al semestre de primavera

Dags att börja med spanskan igen! Vi satte igång med arbetet i tisdags med kapitel 6 som heter Me duele la rodilla där du ska lära dig bland annat några kroppsdelar och verb som me gusta och me duele. Planeringen för vårterminen hittar du här. Läxan till tisdagen hittar du som vanligt i fliken La tarea de la semana.  ¡Nos vemos el martes!