2016-11-25

Algo de comer y beber

Nu har vi börjat arbeta med kapitel 5 där du kommer att lära dig några "matord", att handla mat i en kiosk och att räkna till 10 000. På tisdag är det studiedag och sedan fortsätter vi med samma kapitel tills det är dags för prov. Läxan till fredagen hittar du på den vanliga fliken, stödmaterial inför provet hittar du i fliken Information och stödmaterial¡Que tengas buen fin de semana!


2016-11-11

El futuro esta aquí

Vi fortsätter med kapitel 4 där du har lärt dig att prata om det du ska göra och det du måste göra. Det är viktigt då att kunna böja  verben ir och tener. Läxan är på plats, det handlar om ordlistan för matord som vi ska använda i kapitel 5. En digitalövning finns tillgänglig för gruppen Sp 8 på glosor.eu och heter Ordlista Gracias 8 kap 5. Buen fin de semana!


2016-10-21

Barcelona y Cataluña

Nu är vi nästan klara med provperioden och på tisdag presenterar varje grupp sitt arbete om Cataluña och Barcelona. Senare tittar vi på planeringen inför de kommande veckorna och vi kommer faktiskt att börja med en ny kapitel på onsdag. Läxan till finns i den vanliga fliken, den digitala övningen på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 4. 
¡Feliz fin de semana!

2016-10-02

Mi chico ideal

Vi fortsätter vårt arbete med beskrivning av personer med lite repetition från åk 7. Du ska kunna beskriva en persons utseende, tala om sina personliga egenskaper och beskriva kläderna. Den digitala övningen för läxan på glosor.eu heter Mi ropa preferida och finns tillgänglig i gruppen Sp8.

OBS! Provtiden närmar sig och du kan redan nu hitta stödmaterial i fliken Information och stödmaterial.


2016-09-02

¡Bienvenidos a Gracias!

Nu har vi börjat med spanska igen! Du övar på att berätta om dig själv och andra, vi har bland annat fika tillsammans! Den grammatiska moment som hjälper dig att berätta är verb i presens. Vi repeterar också turistfraser och räkneord från 0 till 100. Läxan är redan på plats i fliken La tarea de la semana och det finns en digital övning på glosor.eu som heter Los números (1-100) och är tillgänglig i gruppen Sp8. ¡Feliz fin de semana y nos vemos el martes!



2016-08-22

Bienvenidos al curso de español

Nu börjar ett nytt läsår och du kommer att fortsätta med dina studier i spanska. Vi kommer att repetera en hel del men du kommer också att lära dig många nya saker. Du vet nu att på bloggen hittar du läxorna, information om kursen och dokument som kan hjälpa dig att plugga och repetera.

På bloggen kommer jag att skriva mest på svenska så att dina föräldrar kan också komma åt informationen. Men i klassrummet kommer vi alla a prata spanska så mycket vi kan!




2016-05-20

Det muntliga provet

































Veckan 21 kör vi de muntliga redovisningar. Ni kommer att berätta olika saker som du gör (presens), har gjort (perfekt) och ska göra (futurum). Titta på materialet som finns i fliken Grammatika, det finns lite av varje som vi har arbetat med. Kom ihåg att det som vi arbetade med i kap 11 (vad finns i en stad, t.ex) kommer också på provet. Träna framför spegel! Prata med dig själv på spanska och lyssna på de olika spelningar som finns på gracias.nu för att träna på uttal. Vi ses på tisdag!




2016-05-13

Las pruebas finales

Nu på fredag börjar vi med provperioden. Det handlar framförallt om det som vi har arbetat med på kapitlen 9 till 11 men tänk på att du också ska kunna använda det som du har lärt dig tidigare. Tisdag och onsdag kommer vi att repetera alla olika moment. I fliken Gramática kan du hitta stödmaterial för att plugga. Glöm inte att du kan använda bokens hemsida gracias.nu för att träna på meningsbyggnad, ordförråd och hörförståelsen. Njut av helgen och vi se på tisdag!


2016-05-09

¿Qué has hecho el fin de semana?

Vi har fortsatt arbeta med verb i perfekt. Nu kan du berätta vad du gör, vad du ska göra och vad du har gjort. Vi kommer också att öva på att ställa och svara på frågor i alla verb tempus. Läxan till torsdagen är i den vanliga fliken. Den digitala övning på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 11 och är tillgänglig för gruppen Sp8. ¿Has comprendido?


2016-04-05

Miguel visita Chile

Vi har börjat arbeta med kapitel 9 där du ska lära dig att berätta i dåtid, alltså berätta det som du har redan gjort. I dåtid använder man verb i perfekt form och det är det som vi håller på att träna! I fliken Gramática hittar du en sammanfattning om hur man skriver verb i perfekt på spanska. Läxan finns som vanligt i fliken La tarea de la semana som den här veckan handlar om en ordlista från kapitel 9. Den digitala övning till läxan på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 9. Lyssna på ordens uttal med vår veckans voki!


2016-02-26

La liebre y la tortuga

Vi har arbetat en del med adjektiv komparation, alltså vi har jämfört personer och saker. Vi började med kapitel 8 där vi fortsätter träna på adjektiv komparation men du kommer också att jobba med diftongerade verb.

På torsdag är det dags för hör-  och läsförståelse prov. Vi har arbetat med att tala om var man har ont och du har lärt dig namn för några kroppsdelar. Som jag nämnde förut har vi också arbetat med adjektiv komparation, med frågeord och senast med verb med diftong. I fliken Gramática kan du hitta material för att plugga. Hörförståelsen kan du träna med hjälp av inspelningarna som finns på bokens hemsida www.gracias.nu. För att träna läsförståelsen går bra att läsa igen texterna som finns i boken. Ordlistor som vi har haft som läxa finns i fliken La tarea de la semana.

Ingen läxa till torsdagen, träna inför prov i stället!

Ha en trevlig solig helg!

2016-01-29

El más fuerte

Vi har börjat med kapitel 7 och som hemarbete (i stället för vår lektion i torsdags) fick du plugga på vad adjektiv komparation är och hur använder man det på spanska. På tisdag kommer vi att arbeta med adjektiv komparation tillsammans för att kunna få förståelse för och öva den nya grammatiska momenten. Det finns två läxor i fliken La tarea de la semana som är aktuella för v. 5: ordlista för kapitel 6 till tisdagen och för kap 7 till torsdagen. De digitala övningarna på glosor.eu heter Ordlista Gracias 8 kap 6 och Ordlista Gracias 8 kap 7. Veckans voki repeterar orden i listan för kapitel 7!


2016-01-22

Me duele la cabeza

Vi fortsätter med kapitel 6 där vi övar kroppsdelar och verb av sorten me duele/me gusta/me encanta. Vi har arbetat med ord och uttryck som man använder när man besöker en läkare. Vi har också fyllt i en formulär med personliga uppgifter. Läxan finns på plats och en digitalövning finns som vanligt på glosor.eu, den heter Ordlista Gracias 8 kap 6. Kom ihåg att du kan öva ditt uttal för läxans ord med veckans voki. ¡Buen fin de semana!


2016-01-17

Oops! Fel läxa!

Min feberaktig hjärna fungerade inte så bra i fredags och jag publicerade fel läxa. Veckans läxa är att lära sig namn för olika kroppsdelar. Rätt stödmaterial finns nu i fliken La tarea de la semana.


2016-01-15

¡Bienvenidos al semestre de primavera!

Dags att börja med spanskan igen! Vi satte igång med arbetet i tisdags med kapitel 6 som heter Me duele la rodilla där du ska lära dig bland annat några kroppsdelar och verb som me gusta och me duele. Planeringen för vårterminen, som du fick i pappersformat, hittar du här. Läxan till tisdagen hittar du som vanligt i fliken La tarea de la semana. En digital övning för läxan som heter Ordlista Gracias 8 kap 6 finns på glosor.eu. Du kan också lyssna på läxans ord i veckans vokin. ¡Nos vemos el martes!